A

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymeer heeft als doel de viscositeit van het middel te verhogen. Dit houdt in dat de structuur van het product wat dikker wordt en wat minder vloeibaar. Daarnaast zorgt het ervoor dat het product een mooie gladde textuur krijgt doordat het zorgt dat wat vettere deeltjes kunnen mengen met waterdeeltjes.

Acrylate Copolymer is een ingrediënt dat gebruikt wordt om de textuur van het product te verbeteren. Daarnaast vormt het een dun beschermend laagje over de huid, waardoor het helpt om vochtverlies te voorkomen.

Dit ingrediënt is een eiwit dat een laagje achter laat op de huid waardoor de huid zachter gaat aanvoelen. Daarnaast trekt het de huid wat strakker, waardoor de huid er ook gladder uitziet.

Alcohol is bekend om zijn antibacteriële werking. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat andere werkzame stoffen in het product de huid beter en dieper kunnen doordringen. In kleine hoeveelheden is het ook niet uitdrogend voor de huid.

Algen zijn natuurlijke plantenextracten die een sterke antioxidant functie hebben. Daarnaast binden ze ook water in de huid en verzachten en kalmeren deze. Nieuw onderzoek heeft ook uitgewezen dat algen veelbelovend zijn in het verbeteren van het uiterlijk van de verouderende huid.

Allantoïne is een ingrediënt dat de verbinding tussen verhoornde cellen oplost, waardoor deze beter loskomen en de huid dus gladder wordt. Het zorgt ook nog eens voor een betere celvernieuwing. Daarnaast kan allantoïne complexen vormen die irritatie in de huid verminderen en versnelt de genezing van schade in de huid.

Aloë Barbadensis Blad is ook wel bekend als Aloë Vera. Dit plantenextract heeft vele huid bevorderende eigenschappen. Het bevat namelijk 20 van de 22 door de mens vereiste aminozuren, waaronder ook de 8 essentiële aminozuren. Hierdoor werkt het enorm kalmerend voor de huid, maar ook ontstekingsremmend. Daarnaast beschermt het de huid tegen vrije radicalen, speelt het een rol bij de synthese van collageen en bindt het vocht in de huid.

Alumina, ook wel aluminiumoxide, is een natuurlijk mineraal dat ervoor zorgt dat een product wat dikker wordt. Het zorgt er ook voor dat het niet vettig aan voelt. In combinatie met andere ingrediënten kan het ook beschermen tegen schadelijke UV-straling.

In huidproducten wordt water voornamelijk gebruikt om andere ingrediënten op te lossen. Het heeft geen specifieke werking op de huid.

In grotere hoeveelheden zorgt dit ingrediënt voor een matterend effect. Daarnaast zorgt het ervoor dat het product sneller intrekt. In een kleinere hoeveelheid doet het dit ook, maar in mindere mate. De belangrijkste werking van dit ingrediënt is dan vooral dat het ervoor zorgt dat het product niet gaat klonteren over de tijd.

Dit ingrediënt zorgt er voornamelijk voor dat het product iets dikker wordt van structuur. Daarnaast is dit een stabilisator, wat er voor zorgt dat de andere ingrediënten beter door elkaar gemengd kunnen worden en je een mooie gladde textuur krijgt.

Dit is de zoutvorm van Lactic Acid (melkzuur). Zoals de meeste zuren, is dit een exfoliant wat er dus voor zorgt dat de dode huidcellen loskomen. Daarnaast zorgt ammonium lactaat voor een stabiele pH van het product. Dit is belangrijk voor jou huid, maar ook beter voor de andere ingrediënten in het product.

In huidproducten wordt water voornamelijk gebruikt om andere ingrediënten op te lossen. Het heeft geen specifieke werking op de huid.

Dit is een plantenextract met een helende werking. Het heeft een sterke ontstekingsremmende werking en het werkt daarnaast ook antibacterieel. De Arnica Montana bloem bevat ook veel antioxidanten, waardoor het ook nog eens anti-aging werkt.

Ascophyllum Nodosum is een van de vele soorten zeewier. Het werkt samen met de eiwitten in huid waardoor zich een beschermende en hydraterende laag vormt. Daarnaast zit het boordevol antioxidanten waardoor de huid beschermd wordt tegen vrije radicalen.

Amal Cinnamal is een geurstof met een bloemige, lichte jasmijngeur.

Ascorbyl Glucoside is een stabiele vorm van vitamine C wat een sterke antioxidant is. Zoals elke antioxidant beschermt het de huid tegen schade van vrije radicalen. Daarnaast helpt het de collageenvezels te verjongen en vermindert het de productie van melanine, waardoor het pigmentatie kan voorkomen.

Aloë Barbadensis Blad is ook wel bekend als Aloë Vera. Dit plantenextract heeft vele huid bevorderende eigenschappen. Het bevat namelijk 20 van de 22 door de mens vereiste aminozuren, waaronder ook de 8 essentiële aminozuren. Hierdoor werkt het enorm kalmerend voor de huid, maar ook ontstekingsremmend. Daarnaast beschermt het de huid tegen vrije radicalen doordat het rijk is aan vitamine A, C en E. Ook speelt het een rol bij de synthese van collageen en bindt het vocht in de huid.

Avena Sativa Kernel Extract is een andere naam voor haverextract. Dit plantaardige ingrediënt heeft sterke antioxiderende eigenschappen en helpt daarnaast ook om de huid te verzachten.

B

Dit ingrediënt bestaat uit natuurlijke enzymen. Deze enzymen exfoliëren de huid heel effectief maar op een natuurlijke wijze en milder dan bijvoorbeeld met glycolzuur.

Benzoëzuur is een plantaardig stofje en een natuurlijk zuur dat vaak gebruikt wordt om de pH van een product goed te houden. Daarnaast is het een middel dat schimmels en bacteriën doodt, waardoor het vaak gebruik wordt als conserveermiddel om de groei van deze micro-organismen tegen te gaan; maar het heeft natuurlijk ook deze werking op de huid.

Dit extract wordt gewonnen uit de Buchu plant, een Zuid-Amerikaanse medicinale plant die traditioneel wordt gebruikt voor de behandeling van urineweginfecties. In huidverbeterende producten helpt het micro-organismen te doden en de huid te helen. Verder remt het aminopeptidase N (APN) dat een belangrijke rol speelt in de talgproductie. Doordat dit geremd wordt, maakt de huid minder talg aan.

Dit is een organisch alcohol dat ook voorkomt in sommige fruit- en theesoorten. Het wordt voornamelijk gebruikt als conserveermiddel zodat het product langer goed blijft.

BHA staat voor Butylated Hydroxyanisol. Dit is een sterke antioxidant die in huidverzorgende producten zit om de hoge werkzame stoffen te beschermen tegen andere ingrediënten zodat de stof goed en lang werkzaam blijft.

BHT staat voor Butylated Hydroxytoluene. Dit is een sterke antioxidant die in huidverzorgende producten zit om de hoge werkzame stoffen te beschermen tegen andere ingrediënten zodat de stof goed en lang werkzaam blijft.

Bisabolol is een belangrijk actief plantenextract dat uit kamille gehaald wordt en bevat veel essentiële oliën. Het heeft een ontstekingsremmende en huidverzachtende werking en daarnaast versterkt het op een natuurlijke manier de geur van het product.

Dit is een natuurlijke geurstof om het product een lekkere geur te geven. Daarnaast heeft het ook een verzachtend effect op de huid.

Butyleen Glycol wordt gebruikt om ervoor zorgen dat andere werkzame stoffen in het product de huid beter en dieper kunnen doordringen. Daarnaast zorgt het er voor dat de huid ook beter vocht vast kan houden.

Dit ingrediënt heeft een beschermende werking tegen de zon. Op de huid absorbeert het UV-straling en maakt deze vervolgens onschadelijk door de straling om te zetten in warmte.

Dit is een conserveermiddel om te voorkomen dat bacteriën in het product gaan groeien. Zo blijft het product langer houdbaar.

Bifida Fermentlysaat is een probiotica voor op de huid. Hierdoor wordt het microbioom van de huid versterkt waardoor deze minder gevoelig zal worden. De huidbarrière wordt versterkt en de huid wordt gestimuleerd om zich te herstellen.

C

Cosmetische kleurstof (rood).

Cosmetische kleurstof (geel).

Cosmetische kleurstof (zwart).

Cosmetische kleurstof (geel).

Dit is ijzeroxide, een van de bestanddelen van minerale pigmenten. Dit is een kleurstof en het zorgt ook voor een matterend effect.

Dit is ijzeroxide, een van de bestanddelen van minerale pigmenten. Dit is een kleurstof en het zorgt ook voor een matterend effect.

Dit is ijzeroxide, een van de bestanddelen van minerale pigmenten. Dit is een kleurstof en het zorgt ook voor een matterend effect.

Dit is een ingrediënt dat gebruikt wordt om de huid te verzachten doordat het vochtverlies van de huid voorkomt. Daarnaast zorgt het ervoor dat het product een fijnere structuur krijgt en fijner aanvoelt op de huid.

Dit zorgt ervoor dat andere ingrediënten beter kunnen mengen met elkaar. Daarnaast zorgt het er ook voor dat alles goed gemengd blijft.

Dit vormt een beschermend laagje over de huid, waardoor het helpt om vochtverlies te voorkomen. Daarnaast zorgt het ervoor dat het product iets dikker wordt van structuur.

Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt als kleurtoevoeging maar ook als bindmiddel zodat het product wat dikker wordt van structuur.

Dit is een extract dat boordevol nuttige voedingsstoffen voor de huid zit. Het bevat antioxidanten die de huid helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Daarnaast hydrateert het de huid en verheldert het de teint.

Dit extract wordt gewonnen uit de bladeren van groene thee. Witte en groene thee bevatten de hoogste concentratie aan antioxiderende stoffen van alle theeën. Door de antioxiderende werking beschermt dit ingrediënt de huid door vrije radicalen onschadelijk te maken. Dit draagt bij aan het voorkomen van huidveroudering.

Een ingrediënt gewonnen uit de schil van mandarijn. Het wordt voornamelijk gebruikt als geurstof zodat het product een lekkere frisse geur krijgt. Daarnaast heeft het ook een antibacteriële functie, zuivert het de huid en helpt het bij een betere bloedcirculatie van de huid.

Een ingrediënt gewonnen uit de schil van sinaasappels. Naast dat het een lekkere geur heeft, heeft het ook een antioxidatieve werking. Het bevordert de afvoer van afvalstoffen in de huid, zorgt voor een egalere huid en werkt daarnaast ook reinigend.

Caprylyl Glycol wordt voornamelijk gebruikt als een vochtinbrengend ingrediënt. Het trekt ook vocht aan waardoor het fijne lijntjes en andere tekenen van veroudering tegen gaat.

Caramel Karamel wordt gebruikt als een natuurlijke kleurstof.

Vanwege de naam wordt cetylalcohol vaak gezien als ‘slecht voor de huid’ omdat alcoholen de huid vaak uitdrogen. Het tegenovergestelde geldt voor dit ingrediënt, omdat het de huid juist van vocht voorziet en ook gladder en zachter maakt.

Dit plantenextract bevat goede essentiële oliën, die de huid tot in de diepere huidlagen kunnen binnendringen. Eenmaal in de huid, remt het bepaalde enzymen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen, waardoor het dus ontstekingen tegen gaat.

Dit ingrediënt voorkomt dat micro-organismen zich kunnen vermenigvuldigen in het product en doodt deze ook. Het wordt dus voornamelijk gebruikt als conserveermiddel om te zorgen dat het product langer goed blijft.

Citroenzuur is een natuurlijk ingrediënt wat voornamelijk voorkomt in citrusfruit. Het is een alfahydroxyzuur (AHA) dat tekenen van veroudering zoals rimpels, lijntjes en donkere vlekjes vermindert. Daarnaast stimuleren AHA’s ook de productie van collageen. Daarnaast zorgt het voor een betere pH-waarde van het product.

Een ingrediënt gewonnen uit citroenen. Het wordt voornamelijk gebruikt als geurstof zodat het product een lekkerdere geur krijgt.

Dit ingrediënt zorgt ervoor dat het product beter kan schuimen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het product iets dikker en minder vloeibaar wordt. Verder helpt het water en olie om beter te mengen waardoor vettigheid en vuil van de huid beter verwijderd worden.

Dit ingrediënt zorgt ervoor dat het product beter kan schuimen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het product iets dikker en minder vloeibaar wordt. Verder helpt het water en olie om beter te mengen waardoor vettigheid en vuil van de huid beter verwijderd worden.

Cocamido Propyl Betaine wordt toegevoegd om het product een nog betere reinigende werking te geven. Het zorgt er ook voor dat het product beter kan schuimen.

Dit ingrediënt is volledig plantaardig en wordt vaak gebruikt om het product een iets betere, dikkere structuur te geven.

Cyclopentasiloxaan zorgt ervoor dat het product goed smeerbaar is. Op de huid geeft het een zijdezacht en glad gevoel en vormt het een dun beschermend laagje op de huid. Daarnaast kan het ook kleine rimpeltjes en fijne lijntjes opvullen voor een gladdere uitstraling.

Cucumis Sativus Fruit is een plantenextract afkomstig van komkommer. Het heeft een antioxiderende werking waardoor het anti-aging werkt. Verder is het een heel mild ingrediënt dat een kalmerend effect heeft en de huid goed hydrateert.

D

Diatomeeënaarde is een natuurlijke ontgifter en bevat een hoog percentage silica. Hierdoor helpt het om vrije radicalen te bestrijden waardoor huidveroudering voorkomen wordt. Daarnaast helpt de silica de huid om collageen te vormen en om de huid te verstrakken en te verstevigen.

Diazolidinylurea

Dit ingrediënt is een zonnefilter. Het beschermt de huid tegen het volledige UVA-stralingsspectrum door deze te absorberen.

Dimethicon helpt om crèmes een gladdere textuur te geven. Het vormt een doorlaatbaar laagje over de huid waardoor poriën en fijne lijntjes glad gemaakt worden. Daarnaast beschermt het laagje de huid en voorkomt het vochtverlies.

Dit is een van suiker afgeleid, reinigend ingrediënt. Het heeft een uitstekend schuimvermogen is daarnaast heel mild voor de huid waardoor het ook geschikt is om te gebruiken op een gevoelige huid.

Dit ingrediënt verzacht de huid en zorgt er ook voor dat het product beter smeerbaar is. Het vormt een dun niet-vettig laagje op de huid waardoor de huid er gladder uitziet. Daarnaast voorkomt het vochtverlies uit de huid.

Dipropyleen glycol is een type alcohol wat ervoor zorgt dat andere ingrediënten goed verdeeld kunnen worden in het product. Daarnaast zorgt het ervoor dat de andere ingrediënten beter geabsorbeerd kunnen worden door de huid. Ook maakt het de structuur van het product iets dunner.

Dit is een reinigend ingrediënt gewonnen uit kokosnoot. Het zorgt ervoor dat olie en vuil kunnen binden aan water waardoor je de huid grondig reinigt maar niet uitdroogt doordat het de natuurlijke oliën van de huid wel laat zitten.

Dit is een reinigend ingrediënt dat olie en vuil heel goed van de huid verwijdert maar toch heel mild en zacht is voor de huid. Daarnaast zorgt het ervoor dat het product beter opschuimt.

E

EDTA EDTA is een afkorting voor ethyleen-diamine-tetra-azijnzuur. Het zorgt dat alle ingrediënten stabiel blijven en niet gaan reageren met mineralen uit water. Zo zorgt het dat de werkzame stoffen langer hun werking kunnen doen.

Dit is een vorm van vitamine F. Het vormt een barrière om vochtverdamping van de huid te voorkomen. Ook is het een antioxidant waardoor het schade door vrije radicalen voorkomt in de huidweefsels. Hierdoor vertraagt het de cellulaire veroudering. Het wordt vrijwel altijd samen met Ethyl Linolenate en Ethyl Oleate gebruikt voor een nog betere behandeling van een droge, schilferige en/of beschadigde huid.Benzoëzuur is een plantaardig stofje en een natuurlijk zuur dat vaak gebruikt wordt om de pH van een product goed te houden. Daarnaast is het een middel dat schimmels en bacteriën doodt, waardoor het vaak gebruik wordt als conserveermiddel om de groei van deze micro-organismen tegen te gaan; maar het heeft natuurlijk ook deze werking op de huid.

Dit is een vorm van vitamine F. Het vormt een barrière om vochtverdamping van de huid te voorkomen. Ook is het een antioxidant waardoor het schade door vrije radicalen voorkomt in de huidweefsels. Hierdoor vertraagt het de cellulaire veroudering. Het wordt vrijwel altijd samen met Ethyl Linoleate en Ethyl Oleate gebruikt voor een nog betere behandeling van een droge, schilferige en/of beschadigde huid.

Dit is een vorm van vitamine F. Het vormt een barrière om vochtverdamping van de huid te voorkomen. Ook is het een antioxidant waardoor het schade door vrije radicalen voorkomt in de huidweefsels. Hierdoor vertraagt het de cellulaire veroudering. Het wordt vrijwel altijd samen met Ethyl Linoleate en Ethyl Linolenate gebruikt voor een nog betere behandeling van een droge, schilferige en/of beschadigde huid.

Ethoxydiglycol is een oplosmiddel dat ervoor zorgt dat de belangrijkste ingrediënten beter opgenomen kunnen worden door de huid. Verder verbetert het ook de structuur van het product.

Dit is een veelgebruikt ingrediënt in zonnebescherming. Het absorbeert namelijk de UVB-straling waardoor het de huid beschermt tegen schade en huidveroudering.

Ethylhexyl Salicylaat wordt vaak gebruikt in combinatie met andere zonbeschermende ingrediënten omdat de werking hiervan dan versterkt wordt. Het absorbeert UVB-straling waardoor de straling de huid niet door kan dringen. Hierdoor voorkomt het huidschade door de zon.

Ethylhexylglycerine is een ingrediënt dat helpt om vocht in de huid te brengen. Daarnaast trekt het waterdeeltjes uit de omgeving aan waardoor je huid dit vocht beter vasthoudt en niet weer verliest. Ook helpt het, wanneer gebruikt in bijvoorbeeld een cleanser, om vuil beter te binden waardoor je meer vuil verwijdert tijdens het afspoelen. Daarnaast heeft het een antimicrobiële werking waardoor het bacteriën doodt.

Dit is een conserveermiddel om te voorkomen dat bacteriën en andere micro-organismen in het product gaan groeien. Zo blijft het product langer houdbaar. Dit ingrediënt wordt uit planten gewonnen.

F

Farnesol Farnesol is een planten extract dat gebruikt wordt als natuurlijke geurstof. Het heeft een licht zoete, bloemige geur.

G

Dit is een plantaardig ingrediënt afkomstig van de Ginkgo Biloba plant. Het heeft een sterke antioxiderende werking waardoor het vrije radicalen onschadelijk kan maken. Hierdoor wordt huidschade voorkomen waardoor de huid minder snel zal verouderen. Daarnaast heeft het een kalmerende werking op de huid en remt het ontstekingen.

Gluconolacton is een polyhydroxyzuur (PHA) welke verwant is aan de bekende AHA-zuren. Het heeft dezelfde exfoliërende werking maar veroorzaakt veel minder huidirritatie ten opzichte van de AHA-zuren.

Glucose is een natuurlijk suiker dat helpt vocht aan de huid te binden waardoor de huid goed gehydrateerd blijft. Daarnaast is glucose onderdeel van veel sachariden die werken als prebiotica waardoor het microbioom van de huid versterkt wordt.

Dit is een enzym dat ervoor zorgt dat zuurstof en glucose samen omgezet kunnen worden tot gluconzuur. Hierdoor heeft het een antimicrobiële werking omdat bacteriën zo niet meer kunnen groeien van de glucose en blijft het product langer houdbaar.

Dit ingrediënt zorgt ervoor dat twee vloeistoffen, die eigenlijk liever niet met elkaar mengen, goed gemengd kunnen worden en ook goed gemengd blijven.

Glycerine heeft het hygroscopische eigenschappen. Dit wil zeggen dat het vochtdeeltjes uit de lucht aantrekt waardoor vochtverlies uit de huid voorkomen wordt. Het helpt ook de huid te beschermen tegen irritatie vanuit het milieu. Daarnaast helpt het andere actieve ingrediënten om beter de huid door te dringen waardoor zij hun werk beter kunnen doen.

Glyceryl Polyacrylaat wordt gemaakt uit glycerine. Als het opdroogt vormt het een dun laagje over de huid. Hierdoor kunnen andere ingrediënten beter aan de huid afgegeven worden. Daarnaast geeft het de huid een glad gevoel.

Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de huid zachter gaat aanvoelen en er ook gladder uitziet. Het voorkomt ook vochtverlies uit de huid doordat het een dun beschermend laagje vormt over de huid. Ook helpt het om ingrediënten beter met elkaar te kunnen mengen.

Dit is een verzachtende plantaardige olie die uit de sojaboon gewonnen wordt. Deze olie heeft hydraterende eigenschappen, helpt bij het herstel van de huidbarrière en werkt ook licht anti-inflammatoir.

Glycolzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) dat werkt als een waterbindend ingrediënt. In de juiste dosering en formulering is het een sterke exfoliant. Hierdoor helpt het dode huidcellen te verwijderen waardoor het tekenen van veroudering vermindert en de huidstructuur verfijnt.

Glycolstearaat is een mengsel van glycerine en stearinezuur dat wordt gebruikt als een verzachtend middel. Daarnaast zorgt het ervoor dat vetdeeltjes zich beter aan water kunnen binden waardoor het product de huid beter reinigt. Ook zorgt dit ingrediënt ervoor dat de formule een parelmoerachtig uiterlijk krijgt.

H

Hamamelis Virginiana is het extract gewonnen uit de hazelnootstruik, welke ook wel de toverhazelaar genoemd wordt. Voor het extract worden zowel de bladeren, twijgen en schors gebruikt, waardoor er verschillende actieve componenten gewonnen worden. Dit ingrediënt heeft verstrakkende, kalmerende, antioxiderende en antibacteriële eigenschappen.

Hectoriet is een kleisoort die vaak gebruikt wordt om de textuur van het product te verbeteren door een zacht, zijde gevoel te geven. Daarnaast verdikt het producten met oliën erin en zorgt het ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd blijven.

Gehydrateerde silica is een licht schurend ingrediënt waardoor het licht exfoliërend werkt en de huid goed reinigt. Daarnaast heeft dit ingrediënt de eigenschap om een gel te vormen waardoor het product minder vloeibaar wordt.

Dit is een ingrediënt met huidherstellende eigenschappen. Het verzacht en kalmeert de huid. In een hoge concentratie creëert het een beschermende barrière op de huid waardoor vocht in de huid blijft en schadelijke elementen uit de omgeving buiten gehouden worden.

Collagenen worden vaak gewonnen uit vis of runderen. Ze bevatten aminozuurketens die de huid kunnen aanzetten tot aanmaak van nieuw collageen, de bouwstof van de huid die vanaf je 25e levensjaar al afgebroken wordt. Daarnaast helpt het bij het verbeteren van het vochtgehalte en de gladheid van de huid.

Dit ingrediënt wordt ook wel sericine genoemd. Het heeft waterbindende eigenschappen waardoor vocht beter vastgehouden wordt in de huid. Hierdoor verbetert de elasticiteit van de huid en heeft het een anti-aging rimpel verminderend effect. Daarnaast heeft het ook een antioxiderende werking.

Dit ingrediënt is een plantaardige textuurversterker. Het zorgt ervoor dat de structuur van het product wat dikker en steviger wordt waardoor je het makkelijker kunt aanbrengen.

Hedera Helix, ook wel eiloof of klimop genoemd, heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Daarnaast heeft dit ingrediënt ontzettend herstellende eigenschappen, waardoor het ook geschikt is voor huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en huiduitslag.

I

Imidazolidinyl ureum is een antimicrobieel ingrediënt. Het wordt dus gebruikt als conserveermiddel om te zorgen dat bacteriën niet kunnen groeien in het product.

Isodecyl citraat is een specifieke samenstelling met citroenzuur. Het is een antioxidant en geeft de huid een zacht en glad uiterlijk. Daarnaast zorgt het ervoor dat een vloeibaar product ook vloeibaar blijft en niet gaat stollen.

Dit is een ingrediënt dat een goede reinigende werking heeft en ook de textuur van een product verbetert. Hierdoor brengt het makkelijker aan en wordt gezorgd dat het niet vettig of zwaar aanvoelt op de huid. Daarnaast vormt het een beschermend laagje op de huid waardoor vochtverlies tegen gegaan wordt.

Isopropylmyristaat is een samenstelling van isopropyl alcohol, dat een antibacteriële werking heeft, en myristinezuur, dat van nature voorkomt in bijv. kokosolie. Samen maakt het de huid enorm zacht. Daarnaast verbetert het de textuur van het product en bevordert het de opname van andere ingrediënten waardoor deze dieper de huid in kunnen dringen.

J

Een complex mengsel gewonnen uit jojoba-olie. Het heeft een sterke werking als antioxidant en gaat huidveroudering tegen. Het voorkomt ook epidermaal vochtverlies en het verzacht de huid.

K

Dit is een natuurlijk voorkomend kleimineraal (aluminiumsilicaat) met sterk absorberende eigenschappen. Hierdoor is het enorm geschikt voor bijvoorbeeld kleimaskers voor een vettige of onzuivere huid.

L

Melkzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) gewonnen uit melk. Het is een exfoliant waardoor het dode huidcellen van de huid verwijdert. Het heeft ook hydraterende eigenschappen en helpt bij het ophelderen van een ongelijkmatige teint. Daarnaast helpt het andere actieve stoffen dieper de huid binnen te dringen.

Lactoferrine is een stofje dat van nature geproduceerd wordt door de cellen van de klieren in het lichaam. Het stimuleert de aanmaak van fibroblasten en keratinocyten en verbetert de aanmaak van collageen en hyaluronzuur. Daarnaast bevordert het de genezing van wonden en heeft het een ontstekingsremmende werking.

Dit is een enzym dat voorkomt in melk met de unieke eigenschap om de flora op de huid en in de porie te herstellen. Het heeft antibacteriële eigenschappen die acne-veroorzakende bacteriën kunnen doden. Daarnaast kan het in combinatie met andere ingrediënten ervoor zorgen dat gisten, schimmels, virussen en bacteriën niet kunnen groeien in het product.

Linalool is een ingrediënt dat afgeleid is van essentiële oliën om de geur te verbeteren. De geur wordt vaak geassocieerd met lavendel, maar is ook te vinden in citrus-, munt-, rozenhout- en kaneeloliën.

Laminaria Digitata behoort tot de bruine zeewieren. Het is rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium, sporenelementen en vitamine A, C, D, E en alle soorten B (ook B12). Het heeft reparerende eigenschappen en verzacht huiduitslag, brandwonden en zwellingen. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van hyaluronzuur en collageen waardoor het ook veroudering tegen gaat.

Laureth-7 is een vorm van laurylalcohol, een niet-irriterende vetalcohol uit kokosolie. Het werkt als reinigingsmiddel maar helpt ook om de structuur van het product iets te verdikken.

Laureth-10 is een vorm van laurylalcohol, een niet-irriterende vetalcohol uit kokosolie. Het zorgt ervoor dat vuil en vet beter kunnen oplossen in water waardoor deze makkelijker van de huid verwijderd kunnen worden.

Limonene is een bestanddeel van veel natuurlijke geurige ingrediënten zoals citroen, pijnbomen en verschillende soorten munt. Het verbetert daardoor dus de geur van een product. Daarnaast heeft het antioxiderende eigenschappen.

M

Dit ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt om de structuur van het product iets dikker te maken.

Dit ingrediënt is een extract van de blauwe kaasjeskruidbloed. Het heeft verzachtende eigenschappen voor de huid. Daarnaast werkt het als een antioxidant waardoor de huidveroudering tegen gaat.

Dit is het magnesiumzout van asparaginezuur, een aminozuur dat een rol speelt bij het behoud van eiwitten in de huid. Het heeft een hydraterende en verzachtende werking op de huid.

Menthol is afgeleid van pepermunt en geeft een verkoelend, verfrissend en verstrakkend effect op de huid. Daarnaast heeft het ook een antibacteriële werking en helpt het andere ingrediënten dieper de huid in te dringen. In lage doseringen is het niet irriterend voor de huid.

Methylsilanol Mannuronaat is een stof verwant aan zeewier. Het bindt vocht in de huid waardoor deze verstevigt en versterkt. Het voorkomt afbraak van collageen- en elastinevezels en daarnaast bestrijdt het vrije radicalen.

Appelzuur is een exfoliërend ingredient. Het komt van nature ook in het menselijk lichaam voor. Het zorgt er voor dat de pH van een product verlaagt wordt en zorgt er daarnaast ook voor dat de werkzaamheid van andere zuren, zoals glycolzuur en melkzuur, vergroot wordt.

Mentha Piperita olie wordt gebruikt als geurstof. Het heeft een pepermunt achtige geur.

Dit ingrediënt, afgekort MBBT, is een UV-beschermend middel. Het is effectief tegen UVA- en UVB-straling doordat het zowel een filter als een scherm vormt op de huid. Het zijn hele kleine deeltjes waardoor ze extra goed op de huid blijven zitten en dus effectiever de huid kunnen beschermen.

Dit is een conserveermiddel om te voorkomen dat bacteriën in het product gaan groeien. Zo blijft het product langer houdbaar.

Dit is een aminozuur dat bekend staat om zijn huidverzorgende eigenschappen. Het komt voor in zowel collageen als in elastine, het eiwit dat de elasticiteit van het bindweefsel regelt. Het herstelt beschadigd weefsel en geeft de huid zijn elasticiteit en stevigheid terug.

Een heldere, geurloze olie die vochtinbrengend werkt en de huid verzacht. Het vormt een dun laagje op de huid waardoor het effectief de droge huid herstelt. Hierdoor voorkomt het ook vochtverlies uit de huid. Ondanks dat het een laagje vormt, verstopt het de poriën niet.

Mentha Spicata olie, ook wel groene muntolie genoemd, wordt gebruikt als geurstof. Het heeft een pepermunt achtige geur.

Een ingrediënt met verkoelende eigenschappen. Verder zorgt het ervoor dat de huid zich vastklampt aan water en dit ook beter vasthoudt.

N

Niacinamide staat ook bekend als vitamine B3 en nicotinamide. Het is een wateroplosbaar vitamine die helpt om vergrote poriën zichtbaar te minimaliseren en te verkleinen. Daarnaast helpt het om de teint te egaliseren, fijne lijntjes en rimpels te verzachten en geeft het een glow aan de huid. Ook wordt de huidbarrière versterkt waardoor deze beter bestand is tegen schadelijke UV-straling.

O

Dit is een plantaardig ingrediënt dat wordt gebruikt om de huid te verzorgen en te verzachten. Het bevat meer dan 100 antioxidanten die allemaal vrije radicalen onschadelijk maken en huidveroudering tegengaan. Daarnaast is het ook vochtinbrengend.

P

Een ingrediënt verwant aan glycerine. Het trekt vochtdeeltjes uit de lucht aan. Het verzacht de huid en zorgt ervoor dat deze een gladder uiterlijk krijgt.

PEG-100 stearaat helpt om de huid een zachter gevoel te geven. Door een dun laagje over de huid te vormen, wordt de vochtbarrière versterkt en wordt vochtverlies voorkomen. Hierdoor wordt de huid zachter en gezonder. Daarnaast helpt het om water en olie te mengen waardoor het vaak gebruikt wordt in cleansers om zo de huid beter schoon te maken.

Bij DSkin worden alleen natuurlijke geurstoffen gebruikt. Dit kunnen veel verschillende stoffen zijn welke vaak ook nodig zijn om ingrediënten te mengen. Om hier transparant over te zijn worden deze stoffen allemaal vermeld als “parfum”. Dit zijn dus andere stoffen dan chemische geurstoffen die je in cosmetische producten vindt.

PEG-100 stearaat helpt om de huid een zachter gevoel te geven. Door een dun laagje over de huid te vormen, wordt de vochtbarrière versterkt en wordt vochtverlies voorkomen. Hierdoor wordt de huid zachter en gezonder. Daarnaast helpt het om water en olie te mengen waardoor het vaak gebruikt wordt in cleansers om zo de huid beter schoon te maken.

Fenoxyethanol is een veelgebruikt conserveermiddel dat in huidproducten tot concentraties van maximaal 1% gebruikt wordt. Het werkt tegen veel verschillende ziekteverwekkers en doodt deze.

Fosfolipiden zijn een type lipide (vetdeeltjes) die bestaan uit glycerol, vetzuren en fosfaat. Dit zijn bouwelementen die elke cel heeft. Fosfolipiden helpen de huid te versterken zodat deze glad, gehydrateerd en gezond blijft en ook beter herstelt.

Fytinezuur is een component van planten. Het heeft een antioxiderende werking waardoor het vrije radicalen onschadelijk maakt en daarmee huidveroudering voorkomt. Daarnaast helpt het ook de huidstructuur te verbeteren en poriën te verminderen.

Polysorbaat 20 versterkt de reinigende werking van een product doordat het helpt om water en olie te mengen. Hierdoor kan het vuil beter van de huid gespoeld worden. Daarnaast helpt het om alle ingrediënten goed gemengd te houden. Ook heeft het een licht zoetige geur waardoor het ook als geurstof dient.

Kaliumcetylfosfaat is een oppervlakte-actieve stof en een emulgator, wat inhoudt dat het helpt bij het mengen van water en olie. Hierdoor heeft het een reinigende werking.

Kaliumthiocyanaat is een ingrediënt dat wordt toegevoegd omdat het een grote stabiliserende capaciteit heeft. Dit houdt in dat het voorkomt dat andere actieve ingrediënten samen gaan reageren en hun werking verliezen. Hierdoor blijven de ingrediënten dus intact en langer werkzaam.

Propyleenglycol trekt vocht aan waardoor het hydraterend werkt op de huid. Daarnaast helpt het andere actieve ingrediënten om goed door de huid te dringen.

Prunus Amygdalus Dulcic wordt gewonnen uit zoete amandelen en kan als extract, eiwit, poeder of olie gebruikt worden. Het heeft geen geur en werkt verzachtend voor de huid. Het is rijk aan huidherstellende bestanddelen waaronder triglyceriden en verschillende vetzuren.

Parietaria Officinalis, ook wel groot glaskruid genoemd, is een plantensoort uit de brandnetelfamilie. Dit extract staat bekend om zijn verzachtende werking.

Perse Gratissima is de Latijnse naam voor avocado. De olie van deze vrucht bevat veel vetzuren die sterk werken op de huidvernieuwing. Ze zorgen ervoor dat de huid goed vocht vast kan houden, waardoor deze extra gehydrateerd wordt. Daarnaast werkt avocado olie als een ontstekingsremmer waardoor het een kalmerend effect op de huid heeft. Bovendien is het een goede bron van natuurlijke oxidanten zoals vitamine A, C, D en E. Hierdoor beschermt het tegen schadelijke omgevingsfactoren, zoals UV-straling en vervuiling en heeft het dus ook een anti-aging effect.

Propyleenglycol trekt vocht aan waardoor het hydraterend werkt op de huid. Daarnaast helpt het andere actieve ingrediënten om goed door de huid te dringen.

Prunus Amygdalus Dulcic wordt gewonnen uit zoete amandelen en kan als extract, eiwit, poeder of olie gebruikt worden. Het heeft geen geur en werkt verzachtend voor de huid. Het is rijk aan huidherstellende bestanddelen waaronder triglyceriden en verschillende vetzuren. Daardoor houdt het vocht in de huid vast, waardoor de huid soepeler wordt en een gezonde glans krijgt. Omdat amandelolie hypoallergeen is, zijn producten met amandelolie ook zeer geschikt voor mensen met een gevoelige of droge huid.

Een plantaardige olie gewonnen uit de castorboon. Het heeft de unieke eigenschap om op een droge huid een stevig laagje te vormen dat sterke waterbindende eigenschappen heeft. Zo wordt het vocht in de huid aangevuld. Daarnaast verbetert het ook de opname van andere actieve ingrediënten.

Dit ingrediënt bevat een plantaardige olie gewonnen uit de castorboon. Het heeft een verzachtende werking doordat het een beschermend laagje vormt op de huid en daardoor vochtverlies voorkomt.

Dit ingrediënt heeft vochtbindende eigenschappen. Daarnaast vormt het een dun laagje over de huid waardoor vochtverlies voorkomen wordt. De opname van andere actieve ingrediënten wordt verbetert en het helpt andere ingrediënten dieper de huid in te dringen.

PEG-75 lanolin helpt water en olie te mengen waardoor vuil loskomt van de huid en deze beter gereinigd wordt. Het bindt ook vochtdeeltjes waardoor vochtverlies voorkomen wordt en de huid zachter en gladder wordt.

PEG-7 Glycerylcocoaat is een complexe mix van polyethyleenglycol (PEG) en van kokos en glycerine. Het is een verzachtend ingrediënt dat helpt om de huid te verzachten en glad te maken.

PEG-8 stearaat helpt water en olie te mengen waardoor vuil loskomt van de huid en deze beter gereinigd wordt. Het bindt ook vochtdeeltjes waardoor vochtverlies voorkomen wordt en de huid zachter en gladder wordt.

Polyacrylamide is een ingrediënt dat een beschermend laagje over de huid aanbrengt waardoor de huid er gladder uitziet. Het maakt de structuur van het product iets dikker en in bijvoorbeeld zonnebescherming helpt het om de UV-werende deeltjes waterbestendig te maken.

Een ingrediënt gerelateerd aan stearinezuur dat werkt als een suspendeermiddel. Dit zorgt ervoor dat vaste stoffen in een product gescheiden en gelijkmatig verdeeld blijven.

Dit is een in water oplosbare variant van azelaïnezuur gemengd met glycine. Door het zuur dat erin zit, heeft het een exfoliërende werking wat helpt bij het verfijnen van de huidstructuur. Het heeft daarnaast ook hydraterende eigenschappen en het helpt roodheden en verkleuringen na acne te verminderen.

Dit ingrediënt wordt gebruikt als conserveermiddel; bijna altijd in combinatie met andere conserveermiddelen. Hierdoor kunnen bacteriën niet groeien in het product en blijft het langer houdbaar.

Propolis is een stofje dat door bijen wordt geproduceerd. Het bevat veel mineralen en vitaminen waardoor het een sterke antioxidant is en dus huidveroudering tegen gaat. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking en versterkt het huidherstel. Daarbij doodt het ook veel verschillende bacteriën.

Dit is een conserveermiddel om te voorkomen dat bacteriën in het product gaan groeien. Zo blijft het product langer houdbaar.

Pullulan heeft de eigenschap om goed water te binden waardoor het de huid hydrateert. Ook werkt het als een antioxidant. Daarnaast functioneert pullulan als een “drager” voor andere actieve ingrediënten waardoor deze beter op de plaats van bestemming kunnen komen én helpt het bij het versterken van het microbioom van de huid.

Q

R

Retinol is de naam voor het gehele vitamine A-molecuul. Het is een krachtig ingrediënt met huidherstellende, rimpelverzachtende en verstevigende werking. Het verbetert een doffe huid en de huidstructuur. Daarnaast is het een antioxidant waardoor het veroudering tegengaat.

Rentinyl palmitaat is een combinatie van retinol (pure vitamine A) en het vetzuur palmitinezuur. Het is een effectieve antioxidant waardoor het beschermt tegen blootstelling aan UV-licht en dus huidveroudering tegengaat. Daarnaast helpt het bij het huidherstel.

Ricinus communis is de Latijnse naam voor castorolie. Het is een plantaardige olie gewonnen uit de castorboon. Het heeft de unieke eigenschap om op een droge huid een stevig laagje te vormen. Dit laagje heeft sterke waterbindende eigenschappen en vult op deze manier het vocht in de huid aan. Daarnaast verbetert het ook de opname van andere actieve ingrediënten.

Rosa Canina (Hondsroos) is een niet-geurige, verzachtende en hydraterende plantaardige olie. Het bevat veel goede vetzuren. Daarnaast heeft het antioxiderende eigenschappen waardoor het huidveroudering voorkomt. Ook helpt het de huid beter te herstellen.

Het ingrediënt Rosa Moschata (Muskusroos) is zeer rijk aan essentiële vetzuren en vitaminen. Het heeft herstellende en hydraterende eigenschappen. Daarnaast werkt het als een antioxidant waardoor vrije radicalen in de huid onschadelijk gemaakt worden en huidveroudering tegen gegaan wordt.

Ruscus Aculeatus, ook wel muisdoorn genoemd, is een ingrediënt dat de bloedcirculatie verbetert. Hierdoor wordt het ook vaak toegepast in oogproducten om donkere kringen te verminderen. Verder zorgt het ervoor dat de huid strakker en frisser wordt en helpt het roodheden te verminderen.

S

Salicylzuur wordt ook weleens bètahydroxyzuur (BHA) genoemd. Het heeft veel positieve effecten voor de huid, maar werkt voornamelijk erg goed voor de acne huid. Het belangrijkste voordeel is dat het een exfoliant is waardoor het dode huidcellen verwijdert. Daarnaast is het antibacterieel, helpt het een verzwakte huid te kalmeren, helpt bij het verkrijgen van een egalere teint en heeft het hydraterende eigenschappen waardoor je een gladdere huid krijgt.

Simmondsia Chinensis olie is een andere benaming voor jojoba olie. Dit is een verzachtend ingrediënt gewonnen uit de zaden van de jojoba struik, welke veel belangrijke vetzuren bevatten. Het zorgt ervoor dat de herstellende eigenschappen van de huid verbeteren waardoor deze mooier en sneller geneest.

Natriumascorbylfosfaat is een stabiele, in water oplosbare vorm van vitamine C die als antioxidant werkt. Door deze eigenschap helpt het huidveroudering tegen te gaan. Daarnaast helpt het voor het ophelderen van een ongelijkmatige teint.

Natriumhyaluronaat is de wateroplosbare zoutvorm van het huidherstellende ingrediënt hyaluronzuur. De zoutvorm is effectiever voor de huid dan puur hyaluronzuur omdat het in de zoutvorm langer werkzaam blijft en de huid beter kan doordringen. Hyaluronzuur heeft een uniek vermogen om water vast te houden, waardoor het in de huid wel tot 1000x zijn gewicht aan water kan binden. Hierdoor wordt de huid intens gehydrateerd.

Dit ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt als reinigingsmiddel. Het is een effectief ingrediënt dat tevens zacht is voor de huid. Het zorgt ervoor dat olie of vetten kunnen worden opgelost in water waardoor je vuil goed van de huid kan spoelen.

Sfingolipiden zijn complexe lipiden (vetten) die als belangrijkste functie de vorming van de huidbarrière hebben en daarbij ook transepidermaal vochtverlies uit de huid voorkomen. Daarnaast spelen sfingolipiden ook een rol bij de aanmaak van nieuwe huidcellen waardoor ze ook huidherstellende eigenschappen hebben.

Squalaan het hydraterende gedeelte van de stof squaleen, het natuurlijke bestanddeel van huidsmeer (olie) van het menselijk lichaam. Het zorgt ervoor dat vocht beter vastgehouden wordt en vochtverlies wordt voorkomen. Daarnaast bevat het ook antioxidanten waardoor de huid beter beschermd is tegen vrije radicalen en dus tegen schade en huidveroudering.

Stearaat is een vorm van stearinezuur. Dit is een vetzuur dat gebruikt wordt als verzachtend middel voor de huid. Doordat het het huidoppervlak beschermt tegen waterverlies wordt de huid zachter. Daarnaast helpt het om de beschermende barrière van de huid te versterken.

Dit is een ingrediënt dat gebruikt wordt om bepaalde formules iets te verdikken en te stabiliseren. Het zorgt ervoor dat zwaardere ingrediënten niet naar de bodem zakken en je een product dus niet hoeft te schudden voor gebruik.

Natriumcitraat wordt voornamelijk gebruikt om de pH van een product juist te krijgen. Het is een zoutvorm van citroenzuur en heeft ook een antioxiderende werking. Ook zorgt het ervoor dat micro-organismen niet kunnen groeien in het product waardoor het langer houdbaar blijft.

Dit is een reinigend ingrediënt dat olie en vuil heel goed van de huid verwijdert maar toch heel mild en zacht is voor de huid. Het is nog milder dan natriumlaurylsulfaat en natriumlaurethsulfaat en irriteert de huid dus niet terwijl het wel dat brandschone gevoel geeft.

Dit is de zoutvorm van benzoëzuur. Het is een plantaardig stofje en een natuurlijk zuur dat vaak gebruikt wordt om de pH van een product goed te houden. Daarnaast is het een middel dat schimmels en bacteriën doodt waardoor het vaak gebruik wordt als conserveermiddel om de groei van deze micro-organismen tegen te gaan.

Natriumboraat is een ingrediënt dat in zeer kleine hoeveelheden wordt gebruikt om de pH van een product goed te maken. Dit is belangrijk voor de huid maar ook voor andere ingrediënten in het product.

Natriumchloride is een ingrediënt dat wij allemaal kennen als keukenzout. Het wordt in huidproducten voornamelijk gebruikt om de structuur van het product iets dikker te krijgen. Soms zorgt het ook voor een korrel in scrubproducten.

Dit ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt in reinigingsproducten omdat het ervoor zorgt dat water en olie kunnen mengen. Hierdoor kan je vuil makkelijker en beter van de huid af spoelen.

Sorbinezuur is een ingrediënt dat wordt gewonnen uit lijsterbessen. Het is een veelgebruikt conserveermiddel dat ervoor zorgt dat micro-organismen zoals bacteriën niet in het product kunnen groeien waardoor het langer houdbaar blijft.

Dit ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt om de structuur van huidproducten iets te verdikken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de structuur stabiel blijft en niet gaat klonteren.

Zwavel is een natuurlijk element dat in grote hoeveelheden in de aardkorst voorkomt. Het heeft antimicrobiële eigenschappen. Ook gaat het een reactie aan met de keratinocyt in de opperhuid waardoor de dode huidlaag verweekt en dus beter loslaat.

Gewonnen uit barsteenzuur, is een betere variant dan salicylzuur, exfolieert, remt bacterievorming, talg onderdrukkend en brengt pH-waarde in balans.

Zoete amandelolie (Prunus Amygdalus Dulcic) wordt gewonnen uit zoete amandelen en kan als extract, eiwit, poeder of olie gebruikt worden. Het heeft geen geur en werkt verzachtend voor de huid. Het is rijk aan huidherstellende bestanddelen waaronder triglyceriden en verschillende vetzuren.

Dit is een ingrediënt dat wordt verkregen door de fermentatie van zwarte thee door de micro-organismen Saccharomyces en Xylinium. Het voordeel van gefermenteerde ingrediënten is onder andere dat ze de huidbarrière versterken wat gunstig is voor de dunne, ouder wordende, gevoelige en irritatiegevoelige huid. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid beter vocht vast kan houden en dat andere ingrediënten effectiever kunnen werken. Zwarte thee bevat op zichzelf veel vitamine B1, B2, B3, B6, B12 en C en heeft daarnaast een verhelderend effect. Door het fermentatie proces wordt het verhelderende effect nog verder versterkt. Ook draagt de caffeïne die in de zwarte thee zit bij aan het verbeteren van de circulatie in de huid, waardoor je een gezonde glow krijgt.

De Sambucus Nigra, of beter bekend als de zwarte vlierbes, heeft krachtige antioxiderende eigenschappen. Hierdoor beschermt het de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en werkt het dus tegen veroudering. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de huid verzacht en gekalmeerd wordt.

T

Dit ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt om te zorgen dat vetten en oliën goed met water kunnen mengen. Zo kan vuil beter van de huid afgespoeld worden. Daarnaast zorgt het ook voor een juiste pH en helpt het bij de stabiliteit van andere werkzame ingrediënten.

Titaniumdioxide is een mineraal gewonnen uit de aarde. Het beschermt de huid tegen UVA- en UVB-straling op een zachte wijze. Daarom is het heel geschikt voor de (roodheid)gevoelige huid. In huidproducten wordt een gemicroniseerde vorm gebruikt waardoor het makkelijker aan te brengen is maar daarnaast ook een betere bescherming tegen de zon biedt. Gemicroniseerd titaniumdioxide wordt niet opgenomen door de huid en vormt als het ware een UV-werende laag over de huid.

Tocoferol is een andere benaming voor vitamine E en is een heel bekende antioxidant voor het lichaam en de huid. Vitamine E komt van nature voor in de huid, maar kan uitgeput raken door onbeschermde blootstelling aan de zon doordat het de huidschade probeert tegen te gaan.

Tilia Platyphyllos, ook wel de zomerlinde, heeft waterbindende eigenschappen waardoor het het vochtverlies in de huid voorkomt. Daarnaast is het ook een verzachtend ingrediënt dat zorgt voor een kalmere huid.

Dit ingrediënt zorgt ervoor dat bepaalde ingrediënten beter oplosbaar zijn. Daarnaast voorkomt het dat ingrediënten met elkaar reageren, zodat de ingrediënten ieder hun eigen werking kunnen blijven uitoefenen.

Tocoferylacetaat is een vorm van vitamine E, een heel bekende antioxidant voor het lichaam en de huid. Het is stabieler dan vitamine E zelf, waardoor het een langere werkzaamheid heeft. Het heeft wel dezelfde antioxiderende eigenschappen als vitamine E en het gaat dus ook schade van vrije radicalen tegen.

Dit ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt om de pH-waarde van het product goed te krijgen en stabiel te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor de huid maar ook voor de stabiliteit van de andere ingrediënten. Daarnaast verbetert het de textuur van het product.

Dit is een mengsel van glycerine en een triglyceridevetzuur. Het wordt voornamelijk gebruikt als verzachtend ingrediënt omdat het een dun beschermend laagje over de huid aanbrengt. Hierdoor wordt water beter vastgehouden in de huid en wordt vochtverlies uit de huid voorkomen.

Dit ingrediënt trekt vocht aan waardoor het hydraterend werkt op de huid. Het verzacht de huid en voorkomt daarnaast ook vochtverlies uit de huid.

Dit ingrediënt voorkomt dat in de formulering aanwezige mineralen zich gaan binden aan andere ingrediënten. Het wordt in kleine hoeveelheden gebruikt om het effect van conserveermiddelen te vergroten zodat micro-organismen niet kunnen groeien in het product.

U

Ureum is een bestanddeel van urine. Dat klinkt natuurlijk een beetje gek maar in huidproducten wordt een synthetische vorm hiervan gebruikt. In kleine hoeveelheden, zoals in huidverzorging, heeft ureum waterbindende eigenschappen waardoor vocht in de huid wordt vastgehouden. Daarnaast heeft het een licht exfoliërende werking.

V

W

X

Xanthan Gum is een natuurlijk ingrediënt dat wordt gebruikt om de structuur van het product iets dikker te maken. Daarnaast zorgt het ervoor dat de ingrediënten in het product goed gemengd blijven en er dus geen olie op water laagje ontstaat.

Y

(Yeast Powder Extract)

Gist behoort tot de groep schimmels die suikers fermenteren (afbreken). De gisten die gebruikt worden in huidproducten zijn niet schadelijk en dragen juist bij aan het creëren van een gezonder ogende huidstructuur omdat ze verzachtend werken en de barrière versterken. Daarnaast zijn gisten een bron van bèta-glucaan wat een goede antioxidant is.

Z

Zinkoxide is het meest bekend vanwege zijn goede UVA- en UVB-bescherming. Het is een fysische filter waardoor het de UV-straling weerkaatst. Het bevat het natuurlijke mineraal zink. Naast dat het bescherming biedt tegen de zon, ondersteunt zink ook het herstellend vermogen van de huid. Daarnaast kan het helpen om talg en olie productie door de huid te minderen, remt het ontstekingen en werkt het antibacterieel.

Zink PCA is een samenstelling van zink en pyrrolidoncarbonzuur (PCA). Zink heeft veel positieve eigenschappen voor de huid maar wordt hier voornamelijk gebruikt om de talgproductie te normaliseren en acne-veroorzakende bacteriën te beperken. PCA heeft de eigenschap om grote hoeveelheden water te kunnen opnemen. Hierdoor werkt het vochtinbrengend maar voorkomt het ook transepidermaal vochtverlies uit de huid.